Porumbescu, Ceaikovski și Mozart la final de Martie

Pe 21, 23 și 30 martie vor avea loc ultimele reprezentații ale artiștilor Filarmonicii de Stat din Arad în această lună. Cele trei concerte se vor desfășura la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” și la Sala Cercului Militar din Arad, toate trei cu începere de la ora 19 fix.

De la Porumbescu la Williams // Recital Cameral la „Sabin Drăgoi”

Pe 21 martie, iubitorii de vioară sunt așteptați de către vilonistul Florin Gherghel, concert maestru al orchestrei simfonice și de către pianista Carmen Stettner, profesor la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”, în sala festivă a colegiului. Seara echinocțiului de primăvară va fi dedicată lui Ciprian Porumbescu, Frantisek Drdla, Henryk Wieniawski, Fritz Keisler, Jules Massenet, Jacob Gade, Edward Elgar și John Williams.

De la titlul care generează colecţia de salon, Reverie de Ciprian Porumbescu, destinaţiile repertoriale realizează un definitoriu şi fascinant portret al interpretului, bun cunoscător al unei literaturi care însumează datele unor violonişti de carieră şi marile lor partituri de recital (Chanson polonaise de Henryk Wieniawsky, Dans ungar de Frantisek Drdla, Tango Jalousie de Jacob Gade sau Canzonetta medievale de Fritz Kreisler), rafinamentul unor capodopere precum Meditaţia de Jules Massenet sau Salut d’amour de Eduard Elgar dar şi teme din coloanele sonore ale ultimelor decenii.

Legată de numele senzaţionalului Itzak Perlman, partitura violonistică din Schindler’s List de John Williams împlineşte temele de colecţie ale recitalului, un eveniment propus să se desfăşoare în seara de Marţi, 21 Martie 2017, la ora 19.00, în intimitatea spaţiului de audiţie al Colegiului de Arte Sabin Drăgoi din Arad (B-dul Revolutiei nr. 20). – se arată în comunicatul de presă lansat de instituție.

Ceaikovski și Korsakov, la Casa Armatei

Ziua de joi, 23 martie, îi aduce în fața arădenilor pe Piotr Ilici Ceaikovski și Nikolai Rîmski Korsakov, în interpretarea lui Bogdan Alexandru Costache și Petrus Bölöni Àron (HU), sub bagheta dirijorului Marcell Dénes-Worowski (HU). Acești trei tineri, aflați la început de carieră, vor readuce pe pupitrele orchestrei simfonice a Filarmonicii din Arad muzica rusă.

Marcell Dénes-Worowski

Absolvent al cursurilor Şcolii elementare de muzică Farkas Ferenc şi ale Conservatorului de muzică St. Stefan din Budapesta, unde a avut parte şi de primele îndrumări în domeniul dirijatului, compoziției și teoriei muzicii, ingineriei de sunet, contrabasului, pianului și instrucției vocale, dar și al chitarei clasice. Din anul 2007 urmează anual cursuri de măiestrie la Budapesta și Viena, concertând în ultimii ani atât în Viena și Budapesta, cât și la Filarmonica din Gdansk.

Bogdan Alexandru Costache

A început să cânte la vârsta de patru ani, iar la șapte ani și-a făcut debutul ca solist alături de Orchestra Filarmonicii Brașov. La 15 ani pleacă din Brașov spre capitala țării, unde studiază cu profesorul Valeriu Rogacev, iar mai târziu, între 2009-2011 este concert-maestru al Orchestrei Internaționale de Tineret CEI Youth Orchestra din Italia. În 2012 câștigă o bursă la Royal Academy of Music din Londra, în prezent fiind concert-maestru al Filarmonicii Internaționale „World Peace Philharmonic” din Hamburg și al celebrei „Philharmonie der Nationen”, condusă de Justus Frantz.

Petrus Bölöni Àron

Născut la Oradea, începe să studieze violoncelul la șapte ani, la 11 începându-și studiile la Conservatorul Bela Bartok din Budapesta. În 2010 începe să studieze la Academia de Muzică Franz Liszt din Budapesta, pe care a absolvit-o la clasa profesorului Déry György. Din luna August 2015 este membru al Operei Naţionale Ungare, în cadrul proiectului „Academia Operei”

Medalion Mozart, la final de lună

În ultima zi de joi a lunii martie, pe 30, în Sala Cercului Militar din Arad, va avea loc un concert simfonic ce va cuprinde Uvertura operei Flautul Fermecat K. 620, Concertul în do major pentru pian și orchestră K. 467 și Simfonia nr. 41 în do major K. 551. Acestea vor fi interpretate de către Orchestra Filarmonicii din Arad, avându-i pe Giuseppe Carannante ca dirijor și pe Aldo de Vero ca solist (pian).

Giuseppe Carannante

Dirijor, compozitor şi clarinetist, Giuseppe Carannante a obţinut diplome de specialitate în domeniile clarinet, muzică corală şi dirijat coral, orchestraţie pentru orchestră de suflători, dirijat orchestral, compoziţie şi solistică. Compoziţiile sale sunt publicate de editurile Bèrben, Santabarbara, Esarmonia, Vigormusic, Stampress. Este preşedintele Asociaţiei muzicale Symphonia Mundi, organizatoare de turnee concertistice.

Aldo de Vero

Născut şi educat în Italia, Aldo de Vero a studiat pianul la Conservatorul S. Pietro a Majella, la Accademia Chigiana şi cu renumitul pianist Bruno Canino. Cu toate că se concentrează pe cariera sa pianistică şi pe aceea camerală, Aldo de Vero este membru fondator al asociaţiei Key Largo, o organizaţie care generează evenimente muzicale şi ateliere de muzică de cameră, precum Festivalul de Muzică de Cameră de la Ischia.


Biletele

Biletele la concertele și spectacolele Filarmonicii de Stat Arad se pot achiziționa oricând, în timpul programului Casieriei. La valoarea biletelor se adaugă 1% pentru Crucea Roșie. Filarmonica de Stat oferă bilete cu reducere de 50% pentru elevi, studenți și pensionari. Pentru a beneficia de reducere, tinerii trebuie să prezinte la casierie carnetul de elev sau student. Pentru abonamente, doritorii ne pot contacta la adresa de email office@filarmonicaarad.ro sau pot solicita mai multe informații la Casieria Filarmonicii.

Prețurile sunt de 20 de lei (bilet întreg) și 10 lei (cu reducere), biletele fiind disponibile la Casieria Teatrului Clasic din Arad (Lu, Ma – 09-13 / Mi – 13-16 / Joi – 10-20) și joia, între orele 17-19, de la Cercul Militar (B-dul Decebal nr.19).

Lasă un răspuns