Kuncz Aladar, o stradă care nu ne spune nimic. Deocamdată!

Kuncz Aladar, numele unui scriitor și critic literar maghiar din Transilvania primei jumătăți de secol douăzeci, dat unei străzi de nici două sute de metri din zona centrală a orașului. Probabil nici nu știți exact unde e. Dacă n-aș trece pe-acolo de fiecare dată când fac un tur, probabil că nici eu nu aș ști. Ca să înlătur ceața, vă spun că strada duce din piațeta din fața sinagogii neologe (lângă Casa cu Lacăt), către Bulevardul Decebal, aproape de colțul clădirii Colegiului Tehnic Aurel Vlaicu.

Străduța, în momentul ăsta, e una destul de tristă, câteva dintre clădirile de acolo fiind părăsite. Este și o terasă într-una dintre curți, dar care nu sunt sigur că încă funcționează. În capătul dinspre Decebal, se află un părculeț, cu un copac mai mare, unul mai mic, și niște urme ale unui gard care cândva a fost viu. Prezentul este destul de înspăimântător (exagerez), sumbru (aduce puțin a Bacovia, dacă mergi pe-acolo într-o zi ploiasă). Viitorul, însă, ar putea fi unul destul de frumos pentru acest părculeț și, de ce nu, pentru toată strada. Potențialul pe care pata aceea de spațiu verde îl are este mai mare decât ne dăm seama acum, poate.

12828926_1048903738508823_5245422155081127910_o

Zilele trecute, într-unul din periplurile mele nesfârșite pe Facebook, am dat de o postare de pe pagina Galeriei Oldart, în care se prezenta o poveste faină, despre un mic parc de artă contemporană făcut în acel scuar de la colțul străzilor Kuncz cu Decebal, un parc de artă urbană destinat artiștilor tineri, până în 18 ani. Mi-am pus câteva întrebări, la care am reușit să găsesc și răspunsuri. N-am să înșir aici întrebările, ci am să vă spun despre ce este vorba, în câteva cuvinte. Nu foarte multe, deocamdată 🙂

Asociația Culturală Galeriile Oldart își dorește să realizeze în spațiul mai sus menționat o „Galerie de artă contemporană urbană”, pe care să o pună la dispoziția tinerilor artiști arădeni, care nu au trecut încă de vârsta majoratului. De ce? Pentru că acel loc cu potențial, în momentul ăsta, nu este al arădenilor. Nu este al oamenilor, el fiind impracticabil (mai ales în sezonul ploios) și inestetic. Idea principală a proiectului este aceea de a oferi tinerilor arădeni posibilitatea să își expună lucrările, majoritatea fiind dependenți de evenimentele organizate de către Liceul de Arte. În același timp, prin intermediul proiectului, Oldart își dorește să redea arădenilor un spațiu „ascuns” în centrul orașului, liniștit și cu un aer destul de retras, deși atât de aproape de „inima” urbei. Așadar, scopul proiectului este unul – ca să folosesc un termen „pompos” – nobil. Sunt, însă, câțiva pași ce trebuiesc urmați, iar eu sper din tot sufletul ca atât comunitatea arădeană (artiști și admiratori ai artei, deopotrivă), cât și municipalitatea, să fie deschise în fața acestei propuneri venite din partea unei entități private. Este de datoria noastră, a „privaților”, să venim cu idei, cu propuneri, să încercăm să contribuim la îmbunătățirea calității actului cultural din oraș. Așadar, cum spuneam, e nevoie de câțiva pași, înainte ca spațiul să devină unul expozițional (și nu numai).

În primul rând, este nevoie cât mai repede, de o schiță, de un proiect pentru amenajarea scuarului. Câteva alei, amplasamente pentru socluri sau instalații de artă și, o chestie pentru care am eu o fixație – niște panouri destinate graffiti-ului sau altor desene de acest fel, care să poată fi schimbate periodic. Propunerile de design al spațiului sunt așteptate în cel mai scurt posibil. Le puteți trimite către pagina de Facebook a Galeriei Oldart. De reținut este că deși spațiul expozițional va fi destinat exclusiv artiștilor sub 18 ani, acest concurs de design are ușile deschise pentru toată lumea. Indiferent de vârstă și de profesie. Așa că nu trebuie să fii neapărat arhitect, peisagist sau designer ca să poți trimite un proiect sau o schiță. Ideile îți sunt așteptate, sunt sigur de asta 🙂

Ulterior, va fi nevoie de voluntari care să pună în aplicare proiectul de amenajare a scuarului, odată ce vremea va fi potrivită. În cazul ăsta, scrie-mi, dacă vrei să ajuți la punerea în aplicare a unui proiect ce va aduce în atenția arădenilor un spațiu cu potențial și va contribui la promovarea tinerilor artiști. Eu voi centraliza numele voluntarilor, iar în momentul în care vremea ne va permite, iar proiectul de amenajare va exista, vom merge să dăm o mână de ajutor! În același timp, cred că și niște propuneri pentru numele viitoarei galerii în aer liber.

În final, va mai fi nevoie de tineri artiști, pentru alcătuirea unei baze de date a acestora. Criteriul principal este ca aceștia să aibă nu mai mult de 18 ani. La asta, probabil, vom reveni. Până atunci, urmărim ce se întâmplă cu proiectul, cum reacționează opinia publică, cum reacționează autoritățile locale și, când e cazul, dăm o mână de ajutor.

Iată și două poze de altundeva, ca să prindeți mai bine ideea:

2 Replies to “Kuncz Aladar, o stradă care nu ne spune nimic. Deocamdată!”

  1. Mi se pare o initiativa foarte buna!

  2. Îți mulțumim pentru susținere! 🙂

Lasă un răspuns