Caravana TIFF la ARTA

București NonStop, Camera și Lumea e  a mea sunt cele trei pelicule ce vor fi proiectate în curtea Cinematografului ARTA, pe 1, 2 și 3 august, în cadrul Caravanei TIFF. Caravana Filmelor TIFF este un proiect al Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), organizatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), realizat împreună cu Festivalurile de Film de la Sofia, Sarajevo şi Istanbul, proiect sprijinit de programul MEDIA Mundus al Uniunii Europene. Aflat la a 8-a ediție, evenimentul are inclus anul acesta în traseul său și orașul nostru.

13626458_1349602651720724_119647954068180735_n

1 august, 21:45 – București NonStop | r.Dan Chișu // 86min. / România

O noapte petrecută în faţa unui nonstop de cartier. Achim, proprietarul magazinului, reprezintă legătura între patru poveşti ale unor oameni obişnuiţi, surprinşi în situaţii extraordinare. Oricât de diferiţi, şoferul de taxi şi prostituata, cuplul de bătrâni, îndrăgostiţii şi escrocii cartierului au ceva în comun: magazinul nonstop al lui Achim.

2 august, 21:45 – Camera | r.Lenny Abrahamson // 118min. / Irlanda, Canada

O femeie este ținută captivă împreună cu băiețelul ei în vârstă de doar cinci ani într-un șopron din grădină. Totul a început în momentul în care Old Nick a păcălit-o să îl ajute să găsească un câine ce se pierduse. Ea a fost răpită atunci și adusă în „Cameră”, iar ani mai târziu, e încă prizonieră.

3 august, 21:45 – Lumea | r.Nicolae Constantin Cănase // 104min. / România

Larisa este o adolescentă ca oricare alta din Constanța. Larisa vrea multe de la viață: bani, valoare, influență, popularitate și respect. Și acum, fiind îndrăgostită, va face totul pentru a le obține. Un film despre revolta unei generații pentru care notorietatea se măsoară în vizualizări pe Youtube și like-uri pe Facebook.

Ecranul din curte // octombrie2015CINEMA ARTA. Construit în 1924, a purtat inițial numele de Cinema Central, așa cum stătea bine unei case a filmului aflată în mijlocul Aradului interbelic. După anul de grație 1947, acesta a fost botezat Cinematograful Tineretului, grădina de vară continuând să fie folosită și în această perioadă. După Revoluția din 1989, cinematograful primea numele de ARTA, stând încă în picioare alături de alte cinci cinematografe aflate în întregul oraș.

Până în 2011, Cinema ARTA a fost deținut de către Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm, rămânând până atunci, alături de Cinema Dacia (în Libelula), ultimul cinematograf de artă din oraș.

În 2011, cinematograful a fost trecut în proprietatea Primăriei Municipiului Arad, lucru ce a făcut ca aici să nu mai poată fi difuzate filme. În 2014, însă, cu ajutorul nou înființatului Centru Municipal de Cultură și al celor de la FilmETC și 111Film, Cinema ARTA s-a reumplut de viață în prima ediție a Festivalului de Film Documentar fARAD.

Din 2014 și până astăzi, Cinema ARTA a găzduit diferite evenimente, nu neapărat din sfera cinematografică.

Aparatul de proiecție către ecranul din curte // octombrie2015

 

Lasă un răspuns