Cinema ARTA

CINEMA ARTA. Inițial, sala principală a Cinematografului Arta era folosită ca sală de bal a elegantului Hotel Central, în anul 1924 fiind construită și clădirea în care se află anexele cinematografului – holul de intrare, casa de bilete, biroul administratorului și încăperile de la etaj. Porticul amplasat astăzi pe fațada dinspre stradă era amplasat pe fațada dinspre grădina de vară – folosită până înainte de 1924 ca și curte a hotelului mai sus menționat.

În perioada 1987-1989 s-au realizat primele și ultimele lucrări de amploare ce vizau reamenajarea clădirii Cinematografului Arta, numit până atunci Tineretului, după ce în perioada interbelică, imediat după ce se inaugurase, se numise Cinema Corso. Lucrările de la finalul anilor 80 s-au desfășurat după proiectul arhitectului Emil Anghel, modificându-se atunci inclusiv fațada. Inițial, așa cum am precizat, porticul de lemn era amplasat în grădina de vară. Atunci, însă, acesta a fost restaurat și mutat pe fațada principală a clădirii, doar cinci dintre cele șapte coloane putând fi salvate.

Tot în aceeași perioadă a fost reamenajată sala principală a cinematografului, cele 250 de locuri fiind regrupate în trei zone distincte, realizându-se totodată panourile acustice, un sistem nou de iluminare, o nouă rețea de încălzire. De asemenea, stucaturile și profilurile deteriorate au fost restaurate tot de către arhitectul Emil Anghel. Podiumul din fața scenei a fost și el realizat tot atunci.

De asemenea, în timpul lucrărilor din anii 1980 a fost amenajată la etajul clădirii și o a doua sală de proiecții, cu 42 de locuri, dar și o nouă cabină de proiecție pentru grădina de vară. În același timp, în cazul grădinii s-a intervenit prin realizarea unor noi împrejmuiri și a unei noi porți de intrare, din lemn și metal, dar și a unor banchete pentru spectatori.

Lucrările finanțate de către Intreprinderea Cinematografică Arad au fost inaugurate pe data de 16 noiembrie 1989, cu această ocazie fiind proiectat filmul „Cei care plătesc cu viața”, în prezența regizorului Șerban Marinescu, a actorilor Ștefan Iordache și Maia Morgenstern, dar și a multor personalități arădene.

f a c e b o o k . c o m / A R T A c i n e m a


F O T O

ieri

azi


Mulțumiri pentru informații domnului arhitect Emil Anghel, revistei „ARHITECTURA” – Revista Uniunii Arhitecților din România – pentru imaginile vechi și Asociației CitiZenit, respectiv CMCA – pentru imaginile actuale.