„Cinstea cu craci” de la Aldești // O!biceiuri.

De la o zonă geografică la alta, sau chiar de la un sat la altul, obiceiurile pentru ceea ce mulți numesc a fi cea mai fericită zi din viața unui om – nunta, diferă. În județul Arad, câte localități, atâtea obiceiuri. Unul dintre cele mai interesante, însă, este cel de la Aldești, numit Cinstea cu Craci.

mireasa-hada-aldesti
Mireasa hâdă” // Aldești 1957

Nunta este condusă de doi vornici, ambii cu însemnele funcției lor. Rolul principal îl deține însă vornicul mirelui. Acesta este îmbrăcat cu pantaloni pană sau gaci, cârpă, cămașă țărănească cusută în casă, laibăr și pălărie. Peste piept stă legată o ștergură. Alaiul se deplasează în sat călare și cu căruțele. Pe cai împodobiți cu panglici colorate și clopoței sunt feciorii, pețitorii, chemătorii la muntă. Căruțele cu mirii, nașii și rudele apropiate sunt acoperite cu ponevi de lână viu colorate, țesute la războiu, iar în fruntea alaiului este jucat steagul.

La casa miresei, înainte ca alaiul să intre în curte, are loc o „negociere” între cei doi vornici – ai mirelui și al miresei. Înainte de apariția adevăratei mirese, mirelui îi este adusă o miresucă – o fetiță de până-n zece ani și o mireasă hâdă, o bătrână de peste 60 de ani, îmbrăcată în mireasă.

În Aldești, tradiția cere ca nașa să dea mirilor Cinstea cu craci. Aceasta reprezintă un coș mare de nuiele în care se pune un colac de 4-5 kilograme, făcut din aluat de pită. Cracii sunt bețe de corn pe care se pun bucăți de aluat, numite aici umflături, totul fiind ornat cu flori. Cinstea este purtată de nașă pe cap, până la locul unde este organizat ospățul, aceasta trebuind să joace coșul pe tot drumul.

 

„Cinstea cu craci” - Aldești, 1957
„Cinstea cu craci” // Aldești 1957

Pe drum, femeile descintă… Cât îi cinstea dă frumo’să, / Așe’ îs cracii la nașă. Odată cinstită mireasa, colacul se desface, iar persoanele venite din alte localități primesc câte un „crac”, pentru a îl duce acasă.

sustine

Lasă un răspuns