Din vecini. T4T, ediția 17

Pentru o perioadă – între 20 și 31 august – voi lipsi din Arad. Voi trăda orașul. Îl voi trăda pentru Timișoara (rușine mie!). Asta pentru că în perioada respectivă va avea loc Festivalul Național de Teatru T4T, un festival pentru tineri care până anul trecut a fost destinat teatrului în limba engleză, dar care de anul acesta acceptă trupe care joacă în orice limbă (aș vrea să văd una în Spargă! :D). Și cum spuneam, am trădat Aradul. Asta pentru că cei de la Asociația T4T, organizatorii festivalului, s-au gândit că ar prinde bine ca evenimentul să fie mediatizat (și) prin intermediul bloggerilor. Asta spre deosebire de organizatorii de festivaluri de teatru din Arad (rușine lor, în cazul ăsta!).

Proiectul, adică Festivalul T4T, aflat la cea de-a 17-a ediție are ca scop atât atragerea, direcționarea și dezvoltarea potențialului creator al tinerilor, prin intermediul teatrului, cât și promovarea tinerilor actori absolvenți și îmbunătățirea colaborării culturale locale, naționale și internaționale (deci e un exemplu că se poate!).

Tinerii participanți la festival vor avea datoria ca în decursul a câteva zile să conceapă o piesă de teatru pe care mai apoi, în penultima zi de festival, o vor prezenta în fața publicului fie pe o scenă în aer liber, fie pe cea a Casei de Cultură a Studenților, alegerea fiind a trupelor. Fiecare echipă va fi coordonată de câte un actor, anul acesta aflându-se pe lista de traineri ai celor zece trupe (Constanța, Bacău, București, Timișoara) actori precum Camelia Pintilie, Conrad Mericoffer, Cristian Grosu, Ionuț Caras, Radu Dragomirescu, Ionuț Pârvulescu, Vlad Bălan și Ionuț Oprea.

Cei care vor susține workshopurile speciale, desfășurate în primele zile de festival, sunt Traian Șoimu (regizor), Camelia Pintilie (actor, trainer limbaj corporal), Costa Tovarnisky (actor), Idris Clate (actor, trainer coregrafie), și Ștefan Peca (dramaturg). Printre cei ce vor face parte din juriul festivalului se numără și regizorul și performerul Florin Caracala. Interesant despre acesta mi se pare ce a declarat pentru site-ul celor de la T4T. Watch this!

Activez în cea mai mare parte în zona artei independente. În ultimii ani am fost preocupat să practic arta în medii sociale defavorizate / vulnerabile – și a devenit o constantă în practica mea artistică – lucrez cu deținuți, șomeri, sinucigași, orbi, surdo-muți etc. Prin proiectele mele încerc nu doar să activez un tip de conștiință socială, ci și să diseminez un model de bune practici.


Pe lângă piesele ce vor fi prezentate de tinerii din trupele sosite la Timișoara, în festival vor mai fi prezentate și alte șase piese de teatru, acestea fiind puse în scenă de către tineri actori, un alt obiectiv principal al proiectului fiind cel de a le oferi acestora șansa de a-și duce munca în fața publicului timișorean. În ediția de anul acesta sunt invitate piesele „Amintiri din epoca de școală” , în regia lui Radu Apostol; „Foc de voie – o poveste dintotdeauna”, în regia Ştefanei Pop-Curşeu; „Hotel PM” (producție Teatrul German de Stat Timișoara), în regia Andreei Gavriliu; „Circus Mundi” și „Ferma Animalelor” (producții ale Auăleu Teatru), în regia lui Ovidiu Mihăiță; „First Date”, în regia lui conrad Mericoffer.

Deci, ca să n-o mai lungesc atâta, în a doua jumătate a lui august sunt la Timișoara și scriu despre ce se întâmplă la T4T. Nu știu cât de des o să scriu, nu-mi fac un plan (ca de obicei), dar presimt că o să iasă fain și de data asta. În septembrie, în prima săptămână, probabil voi fi la Săvârșit, dar asta mai rămâne de văzut. T4T, here io komme!

Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.


at4t.org | afcn.ro | fb.cm/TheatreFestivalForTeenagers | fb.com/AsociatiaAT4T