„În 1986 eram închiși, știam doar că există această țară, cu cei mai frumoși și inteligenți locuitori” – Interviu cu prof.dr. Ana Höniges despre educația germană din Sântana

Ca absolvent al secției germane din cadrul Grupului Școlar Sântana, m-am întors cu drag în școala de acolo, atunci când mi s-a propus să-i iau un interviu doamnei director adjunct Ana Höniges pentru un proiect al asociației Banat-Ja. Proiectul având ca temă principală comunitatea șvabilor din județul Arad, interviul urma să aibă ca subiect secția germană a școlii din localitate, așa că doamna profesor m-a așteptat „cu temele făcute”, așa cum îi stă în fire.

Eugen Rogojan: Pentru început, vă rog să vă prezentați pe scurt.

Ana Höniges: Mă numesc Ana Höniges, sunt profesor de biologie și director adjunct la Liceul Tehnologic Sântana, sunt născută în decembrie 1963 la Coșbuc, în județul Bistrița Năsăud. Sunt doctor în Biologie și îmi place să lucrez cu elevii.

Eugen Rogojan: În ce an ați ajuns la Sântana?

Ana Höniges: Am ajuns la Sântana imediat după absolvirea facultății, în 1986.

 Eugen Rogojan: Ce v-a făcut să alegeți această carieră?

Ana Höniges: Îmi place să lucrez cu oamenii și am considerat că știu să mă fac înțeleasă. Și pe la vârsta de 14 ani mă gândeam că pot să aleg domenii în care să interacționez cu oamenii, cum ar fi sistemul medical sau sistemul educațional. Și am ales în prima fază domeniul medical, am terminat liceul sanitar și am lucrat un an ca asistentă, după care m-am înscris la facultatea de științe ale naturii, apoi cea de biologie și am ajuns profesor de biologie.

 Eugen Rogojan: Care este diferența dintre Sântana de acum și cea de atunci?

Ana Höniges: Sântana de acum, ca și întreaga țară, e mai liberă. Poți să te exprimi liberi, poți să călătorești, asta e principala diferență, pentru că atunci, în 1986 eram închiși, știam doar că există această țară, cea mai frumoasă din lume, cu cei mai frumoși și inteligenți locuitori…și cam atât.

foto@Adevarul.ro

Eugen Rogojan: Și acum intrând în subiectul discuției, vă rog să îmi spuneți în ce an s-a înființat prima școală cu predare în limba germană din Sântana.

Ana Höniges: Învățământul german din Sântana are peste 260 de ani de istorie. Prima școală a fost înființată de către familia de nobili Bibics în 1736 și încă de la înființare s-a predat și în limba germană.

Eugen Rogojan: Care a fost situația învățământului german în perioada comunistă?

Ana Höniges: În perioada comunistă, învățământul în limba germană a beneficiat de aceleași drepturi ca și cel în limba română, spre satisfacția etnicilor germani, care au putut să învețe în limba maternă și au avut cadre didactice foarte bune, deci au avut aceleași drepturi ca și cei majoritari.

Eugen Rogojan: Ce diferență s-a semnalat după 1989?

Ana Höniges: După 89, pentru că majoritatea nemților au plecat din localitate, a fost o penurie de cadre didactice, iar numărul elevilor a scăzut atât de drastic încât s-a crezut la un moment dat că aceasta o să se desființeze. Dar noi am conștientizat că este foarte importantă și am reușit să o salvăm și considerăm că secția germană este o paletă foarte importantă în interculturalitatea care caracterizează Sântana.

Eugen Rogojan: Ați spus că este o paletă importantă. Cât de importantă? Ce importanță are învățământul german din localitate și cine beneficiază de pe urma acestuia?

Ana Höniges: Învățământul în limba germană este foarte important, în primul rând pentru etnicii germani, căci pot să își păstreze cultura și să se educe în limba maternă. În al doilea rând, este important pentru întreaga comunitate, deoarece la secția gemrană pot să învețe copii de orice etnie. Pot să învețe limba, iar prin intermediul școlii noi am ajutat și la păstrarea tradițiilor, astfel în Sântana nu există doar tradiții românești, ci și șvăbești.

În plus, învățământul în limba germană reprezintă pentru noi o poartă deschisă spre lume, atât din punct de vedere cultural, cât și economic. Asta pentru că cei care știu limba germană pot să călătorească mai ușor, pot să își găsească mai ușor un loc de muncă, atât în Europa, cât și în România. Sunt și aici mulți investitori care vorbesc limba germană și în ale căror firme, cunoașterea acesteia constituie un avantaj. Educația germană este foarte importantă și, din fericire pentru noi, mare parte din comunitatea locală conștientizează acest lucru.

Prof. Dr. Ana Höniges alături de eleve ale secției germane din cadrul Grupului Școlar Sântana, la Festivalul Ştiinţei, Ediţia a VIII-a, noiembrie 2014. foto@scoala-sfanta-ana.ro

Eugen Rogojan: Ați fost mai bine de un deceniu directorul acestei instituții, care a fost cea mai mare realizare a dumneavoastră în perioada de directorat?

Ana Höniges: În acești ani, una dintre cele mai mari realizări a fost primirea titlului de Școală Europeană de către școala din Sântana. Am fost printre primele școli din tot județul care au primit acest titlu, încă din anul 2004, iar asta pentru noi a reprezentat o imensă recunoaștere a valorii instituției.

O altă mare realizare a școlii în perioada mea de directorat a fost realizarea consorțiului Sântana-Olari-Zărand, deci noi putem oricând să elaborăm o politică educațională regională.

Eugen Rogojan: Care este situația actuală a secției germane?

Ana Höniges: Mereu avem în vedere susținerea acestei părți a școlii. Situația actuală este una bună, însă ne-am dori să fie și mai bună. Ne-am dori să avem mai multe cadre didactice la învățământul gimnazial; la nivel preșcolar și primar avem cadre excepționale.

Eugen Rogojan: Cum vedeți Dumneavoastră comunitatea șvabilor sântăneni și educația germană din localitate peste cinci ani?

Ana Höniges: O performanță este greu de atins, dar este și mai greu de păstrat. Eu sper să menținem această secție cel puțin la nivelul la care se află astăzi. Avantajul este că avem în rândul cadrelor didactice foști elevi ai acestei școli, ceea ce constituie o oarecare continuitate.

Eugen Rogojan: Există planuri pentru dezvoltarea secției?

Ana Höniges: Intenționăm să implicăm mai mulți voluntari din Germania, care să ne sprijine în activitatea didactică. De exemplu, de aproximativ doi ani avem ca voluntar pe doamna Bayer Krista. De asemenea, dorim să avem mai multe proiecte educaționale prin care să întărim legăturile cu Germania și cu alte țări vorbitoare de limbă germană, să avem colaborări cu instituții din țările germanofone, prin proiecte precum Erasmus, care să permită formarea unora dintre elevii sau cadrele noastre didactice în afara țării.

Eugen Rogojan: În încheiere, aș vrea să vă rog să-mi spuneți câteva dintre numele mai sonore care au absolvit studiile gimnaziale aici.

Ana Höniges: Înainte de toate, suntem foarte mândri de domnul Stefan Hell, care anul acesta a câștigat Premiul Nobel pentru Chimie și care a făcut clasele I-VIII aici.

Domnul Muscă Ștefan, care conduce CAI Curtici, unul dintre cele mai de succes CAI-uri din țară, a fost și el elevul nostru; avem numeroși medici, numeroși preoți care au absolvit cursurile aici și care acum sunt fie în țară, fie în Germania.

Eugen Rogojan, 27 noiembrie 2014

Spenden durch PayPal

Monatliche Spende durch PayPal

Variante de donație