Fabrica de lichior din Sânicolau

„Cocty”, fabrica de lichior din Sânicolaul Mic

Weiss Johann 1897-1975

Weiss Johann, născut în 1897 în Sânnicolaul Mic, a luptat în timpul primului război mondial alături de tatăl său, Weiss Josef Sr. și fratele său, Weiss Josef Jr., în Armata Austriacă. Pe frontul italian, în Tirolul de Sud, cei doi Weiss Josef au murit, Johann fiind și el grav rănit la un braț, lucru ce îl face să se întoarcă acasă.

Prima sa afacere în localitatea natală a fost o mică moară, situată pe strada principală. Dată fiind situația fizică a acestuia, Johann avea nevoie de un loc de muncă în care să nu depună atât de mult efort fizic, fapt pentru care s-a angajat la Fabrica de Spirt a baronului Neumann, din Gai. Ulterior, acesta „se mută” la Fabrica de Spirt Gammer& Bohm din Aradul Nou, fabrică de spirt ce mai târziu s-a transformat în fabrică de bere.

Cu ajutorul cunoștințelor dobândite în anii lucrați în cele două fabrici de alcool, Weiss Johann își deschide în anul 1935 propria fabrică de băuturi spirtoase, numită COCTY. În timp ce fabrica se afla în casa părintească, de pe strada principală a localității Sânnicolaul Mic, magazinul de desfacere a produselor fabricate la Cocty se afla pe strada principală a localității Aradul Nou, lângă Brutăria Metzgerei.

Povestea fabricii a fost una de succes, oferind locuri de muncă atât bărbaților din Sânnicolau, procesul de producție nefiind automatizat, cât și femeilor din Aradul Nou, în magazinul de desfacere a produselor. Asta până în anul 1948, când, prin legea naționalizării, mica fabrică – alături de casa părintească a lui Weiss, a trecut în proprietatea statului. Odată trecută în proprietatea statului român, fabrica a fost închisă.

În anul 1957, totuși, fostul mic industriaș Weiss Johann a reușit să recâștige fabrica și casa părintească, situate pe strada principală a Sânnicolaului. Acesta a murit în anul 1975.


info&foto :: heimatortsgemeinschaft kleinsanktnikolaus

Lasă un răspuns