fARAD – A doua seară. Final sau defecțiune tehnică?

A doua zi de festival a debutat, parcă, mai timid decât prima. Oameni nu foarte mulți, dar faini, atmosferă caldă, prietenoasă. Prima proiecție a zilei, Al doilea joc, al lui Corneliu Porumboiu, a fost – cel puțin pentru mine – dezamăgitoare. Mă așteptam la o discuție mai interesantă între Corneliu Porumboiu, regizorul filmului și Adrian Porumboiu, tatăl acestuia și arbitrul meciului înzăpezit dintre Dinamo-Steaua, din anul 1988, care rula pe ecran. În mare parte, aceeași a fost și părerea altor persoane care au stat la film și cu care am vorbit după proiecție. Din punctul meu de vedere, filmul nu s-a ridicat la nivelul celorlalte filme din festival și nici nu este un film potrivit pentru a fi urmărit într-un cinema.

De la ora 17 am urmărit filmul Concerning Violence – tradus în română Despre Violență. Un film dur, despre umanitate sau mai exact, despre lipsa de umanitate a coloniștilor portughezi din Mozambic. Constituind de fapt o compilație de filme din arhiva Televiziunii Suedeze, filmul lui Goran Olsson a fost nominalizat la opt premii din festivaluri de film precum Sundance, Berlin -, Goteborg -, Hong Kong – International Film Festival, Jihlava -, Sheffield – International Documentary Festival, Munich International Documentary Festival și Oslo Films from the South Festival, dintre care le-a câștigat pe cele de la Oslo, Berlin și Goteborg.

Au urmat 11 selecții din arhiva kinema ikon, proiectul arădean de filme experimentale de la începutul anilor 70. Ne-au fost prezentate în ordine cronologică 11 filme experimentale din arhiva kinema ikon, realizate în perioada 1970-1988. Greu de digerat, greu de urmărit în aceste condiții (pe ecran mare). Filmulețele se pot urmări pe canalul de Youtube al celor de la kinema ikon și merită văzute (aici). Filmele sunt bune, dar nu pentru un astfel de festival, însă discuția ce a urmat, cu patru dintre membrii colectivului kinema ikon, a fost o lecție de istorie a cinematografiei experimentale europene, presărată cu replici pline de haz din partea unora dintre ei. Dacă filmele au fost prea abstracte pentru unii și i-au plictisit, sunt sigur că discuția nu a avut același efect.

În încheierea festivalului, după câteva cuvinte frumoase din partea Monei Nicoară, directorul artistic al festivalului, am urmărit Videogramele unei revoluții, clasicul lui Andrei Ujică și al lui Harun Farocki. Îl văzusem înainte, fără să știu. Pelicula a stârnit râsul celor din sală atunci când pe ecran au apărut Dinescu, Caramitru, Iliescu, Petre Roman sau alte personaje din viața politică a acelei perioade. Filmul care reflectă realitatea zilelor lui decembrie 1989, a părut astăzi o comedie foarte bine regizată și cu actori mai mult decât buni. Au apărut acum și câteva minusuri ale organizării festivalului. În primul rând, narațiunea filmului era în engleză, iar subtitrarea a lipsit, însă publicul era în mare măsură din generația tânără și cred că lipsa subtitrării nu a fost o problemă imensă. Textele scrise din documentar erau, însă, în germană. Pentru mine a fost în regulă, dar nu știu câți din cei din sală au înțeles cele scrise pe ecran. Iar la final, după filmul care se termină brusc, au uitat să aprindă lumina, astfel cei din sală au crezut că este vorba despre o eroare tehnică. S-au aprins luminile după aproximativ 10 secunde de liniște și de așteptare, dar nimeni nu a urcat pe scenă să ne spună că-i final de festival și că ne așteaptă și anul viitor. Singurul care-a vorbit a fost tipul de la tehnic, care-a spus că „nu-i eroare tehnciă, așa se termină filmu’…”.

Acestea au fost cuvintele cu care s-a încheiat prima ediție a Festivalului de Film Documentar din Arad – fARAD. Sper, sincer, ca proiectul să aibe contuinuitate, ceea ce rar se întâmplă în Arad, să se organizeze și ediția secundă anul viitor, și ediția a 3-a, și-a 4-a…și tot așa 🙂 A ieșit bine, luând în considerare timpul limitat pe care l-a avut echipa la dispoziție, dar anul viitor, cel mai probabil, timpul nu va mai fi același, iar odată cu creșterea timpului de pregătire, vor crește și așteptările noastre de la eveniment!