fARAD, ediția a 2-a

Anul trecut, în decembrie, după prima ediție a fARAD-ului, spuneam că sper din tot sufletul ca Festivalul de Film Documentar fARAD să nu aibă aceeași soartă ca și alte evenimente faine din oraș, ci să aibă continuitate. Și iată că are! Ba mai mult, am avut ocazia ca la această ediție secundă a festivalului să contribui și eu, în măsura în care-am fost capabil să o fac. Tot ce pot acum e să sper că totul va ieși bine și că nu va fi primul și ultimul an în care colaborez cu echipa fARAD, o echipă meeega faină!

În cele ce privește ediția curentă, aceasta se va desfășura între 15 și 18 octombrie, la Cinema Arta. Programul am să îl postez mai jos, urmat de pastilele filmelor. Și, încă ceva. Cei de la fARAD s-au gândit să organizeze și un concurs, pentru prietenii festivalului. Ce trebuie să faceți: găsiți un afiș, îi faceți poză, apoi postați poza pe Facebook, iar în descrierea acesteia introduceți și hashtag-ul #FilmArad, plus link către pagina festivalului (@FARAD.ro). Aveți timp până mâine, 14 octombrie, la ora 23:59. Premiul este un tricou al Festivalului de Film Documentar fARAD, iar câștigătorul va fi ales joi, cu puțin înainte de începerea festivalului.

PROGRAMUL

Joi, 15 octombrie
19:00 – Primarul Chinez (The Chinese Mayor)
Vineri, 16 octombrie
17:00 – Secretul nasturelui de sidef (The Pearl Button)
19:00 – Amy
21:30 – Bondoc
Sâmbătă, 17 octombrie
17:00 – Citizenfour
19:30 – Virunga
21:30 – Spune-mi Marianna (Call Me Marianna)
Duminică, 18 octombrie
19:00 – Drifter
21:00 – Omul cu camera de filmat (Man with a Movie Camera)

FILMELE
Primarul Chinez | The Chinese Mayor
China | 2015 | 89 min  //  Regia, Hao Zhou  //  Premiul special al juriului · Sundance 2015

Geng Yanbo, noul primar al Datongului, vrea să transforme vechiul centru minier într-un magnet cultural și turistic. Cu încăpățânare și perseverență de nestăvilit, primarul își pune în aplicare grandioasele planuri cu conștiința clară a faptului ca zilele lui în Datong sunt numărate. Un thriller politic cu acces incredibil la o relație rară dintre un personaj aparte și peisajul pe care îl locuiește și îl formează, și la conflictul dintre vechile structuri comuniste și noul capitalism antreprenorial din China.

Secretul Nasturelui de Sidef | The Pearl Button

Chile-Franța-Spania | 2014 | 82 min  //  Regia, Patricio Guzmán  // Ursul de Argint · Berlin 2015

Chile este definit de apă. Oceanul nu este doar o graniță care îi delimitează teritoriul, ci și un recipient pentru istoria lui colonială și post-colonială, pentru memoria colectivă a locului. Prin vocea unică, literară, și imaginile sublime ale lui Guzmán, apa devine un personaj în sine care construiește și în același timp pune la îndoială o întreagă identitate națională. Un film poetic și profund făcut de unul dintre maeștrii incontestabili ai documentarului contemporan.

Amy

Marea Britanie-SUA | 2015 | 128 min  // Regia, Asif Kapadia  //  Cannes 2015

Construit exclusiv din imagini de arhivă, fără niciun cadru filmat în prezent, acest documentar reușește să creeze o intimitate specială cu subiectul lui: cântăreața de jazz Amy Winehouse, a cărei carieră meteorică și moarte subită, deși amplu documentate și disecate de tabloidele vremii, nu au fost înțelese în toată complexitatea lor emoțională. Povara celebrității pentru o simplă fată de la periferia Londrei cu un talent artistic excepțional este înfățișată cu aceeași delicatețe și rigoare formală prezente și în filmul despre Ayrton Senna al aceluiași regizor, premiat la Sundance

Bondoc

Romania | 2015 | 86 min  //  Regia, Mihai Mincan, Cristian Delcea, Mihai Voinea

Cu răbdare, umor și mult respect, trei regizori români își urmăresc protagonistul, Dan Bondoc, un maestru de șah de 78 de ani care își împarte viața între nostalgiile legate de cei morți și dorința foarte vie de a-i bate pe cei mai tineri într-un turneu dedicat unui regretat prieten, și el maestru de șah. În peisajul filmelor cu competiții, populate îndeobște de liceeni, acest documentar surprinde prin profunzimea meditației asupra a ceea ce înseamnă să câștigi împotriva ta insuți și împotriva timpului.

Citizenfour

SUA-Germania-Marea Britanie | 2014 | 114 min  //  Regia, Laura Poitras  //  Oscar pentru documentar de lungmetraj · 2015

În 2013 regizoarea Laura Poitras a fost contactată de o sursă, inițial identificată ca “Citizenfour”, care ulterior s-a dovedit a fi Edward Snowden, cel mai cunoscut avertizor de integritate din istorie. Acest thriller palpitant explorează nu doar aparatul de supraveghere mondial cât mai ales cele opt zile în care Snowden, izolat cu trei jurnaliști într-o cameră de hotel din Hong Kong, decide să își lase în urmă viața comfortabilă de analist de securitate pentru o existență de fugar cu conștiință.

Virunga

Marea Britanie-Congo | 2014 | 100 min  //  Regia, Orlando von Einseidel  //  Nominalizat la Oscar pentru documentar de lungmetraj · 2015

Parcul național Virunga din Congo, una dintre cele mai mari rezervații de gorile din lume, este amenințat de companii rapace și de violență perpetuă. Acest thriller ecologic care te ține pe marginea scaunului găsește umanitatea în rezervația de gorile și, poate chiar mai surprinzător, printre descendenții foștilor stăpâni coloniali. Filmat cu enorm curaj și sensibilitate, și structurat ca un film de acțiune, Virunga împinge limitele formei documentarului până aproape de ficțiune, reconfirmând clișeul “viața bate filmul”.

Spune-mi Marianna | Call Me Marianna

Polonia | 2014 | 75 min  //  Regia, Karolina Bielawska  //  Cel mai bun film și Premiul publicului · Cracovia 2015

Marianna este o femeie transsexuală care, la 40 de ani, are o frumusețe interioară și exterioară dată de melancolia experienței. Alienată de familia ei și greu acceptată de colegi și vecini, Marianna își caută refugiul în prietenie, o romanță târzie și un grup de teatru care îi permite să își reprezinte povestea. Bucuria ultimelor operații necesare tranziției de sex îi este însă refuzată, în mod surprinzător, de destin. Un film de debut făcut cu o mână sigură dar totodată delicată.

Drifter

Ungaria-Germania | 2014 | 72 min  //  Regia, Gábor Hörcher  //  First Appearance Award · IDFA 2014

Ricsi are 18 ani și vrea să devină șofer de curse. Talent ar avea. Dar viața acestui adolescent rom maghiar de la țară nu e nici simplă, nici ușoară: într-o societate și într-o familie disfuncționale, Ricsi are toate șansele să piardă în viață, și niciuna să câștige. Cu toate astea, el încearcă, cu încăpățânarea tipică a vârstei. O imagine melancolică a unei lumi marginale, vulnerabile și plină de vitalitate și umanitate.

Omul cu Camera de Filmat | The Man With a Movie Camera

URSS | 1929 | 68 min  //  Regia, Dziga Vertov

Capodoperă avangardistă a școlii sovietice de montaj, acest film prezintă viața locuitorilor din Kiev, Kharkov, Moscova și Odessa cu cele mai diverse modalități de expresie cinematografică. Construcția plină de energie radicală are în centru noțiunea că documentarul este forma artistică cea mai înaltă, meșteșugarii lui — regizorul, cameramanul și monteur-ul — fiind de fapt personajele lui centrale. Acest film clasic, votat drept cel mai bun documentar al tuturor timpurilor de către revista de specialitate Sight and Sound, va fi prezentat publicului arădean cu acompaniament live asigurat de DJ Dubase.


Festivalul este organizat de către Romanian Film Initiative | Film ETC. și 111Film, sub patronajul Primăriei Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură Arad. Oamenii faini din spatele fARAD: Mona Nicoară – Direcția Artistică | Corina Șuteu, Mihai Chirilov, Oana Radu – Board-ul Festivalului | Eduard Haris, Eugen Matei Lumezianu – Direcția Executivă.