Istoria localităţilor de pe Drumul Vinului – Ghioroc

După ce în postările anterioare din această serie ce vizează istoria localităţilor de pe Drumul Vinului am vorbit despre Păuliş, respectiv Miniş, a venit rândul Ghiorocului să fie în centrul atenţiei. Postarea despre Ghioroc însă nu va avea aceeaşi întindere şi acelaşi volum de informaţii ca postările precedente, aceasta datorită faptului că pentru localităţile Miniş şi Păuliş am avut la dispoziţie monografii ale localităţilor.

Situată şi ea în zona de contact a Munţilor Zărandului cu Câmpia Aradului, pe canalul Matca, localitatea Ghioroc se află la o distanţă de 22 km de Arad, 12 km de Lipova respectiv 16 km de Pâncota. Prima menţiune documentară a localităţii datează din anul 1135, fiind cea mai veche localitate din comuna cu acelaşi nume.

Clima blândă şi relieful între deal şi câmpie au determinat funcţiile economice ale Ghiorocului, majoritatea locuitorilor activând în domeniul agrar. Atât satul cât şi comuna Ghioroc sunt cunoscute pe plan intern şi extern pentru vinurile de calitate superioară produse aici.

Ghiorocul este legat de Arad atât prin Drumul Judeţean 708,  cât şi prin linia de tramvai Arad-Ghioroc, construită în 1906 şi electrificată în 1913. Această linie a fost prima linie electrificată din România şi a opta din lume. Atracţii turistice în localitate sunt biserica Romano-Catolică, construită între 1779-1781, biserica ortodoxă sf.Mucenic Dimitrie, datând din 1783, muzeul Viei şi Vinului, inaugurat în anul 1987, aici putând fi găsite numeroase exponate, grafice, diferite ustensile utilizate de către viticultori. Un alt muzeu din Ghioroc este Muzeul Agricol. Asemeni Păulişului şi al Minişului şi la Ghioroc se găseşte un monument închinat eroilor căzuţi în luptele din 1944, semn că şi fii ai satului Ghioroc ai pierit pe front.

Inundație în anul 1932
Inundație în anul 1932

Un alt obiectiv care aduce la Ghioroc foarte mulţi turişti, în special în perioada de vară este lacul Ghioroc. Având o suprafaţă de peste 10 ha şi o plajă amenajată, lacul atrage an de an tot mai mulţi turişti, astfel lacul şi-a câştigat printre oamenii acestor zone denumirea de „litoralul de acasă”. Lacul este ideal şi pentru practicarea sporturilor nautice, iar în zona lacului se găsesc spaţii de agrement şi de cazare. Acest obiectiv nu atrage numai turişti, fiind şi o destinaţie de pescuit. Printre peştii ce se găsesc în lac găsim şi crapi, somni, caraşi, roşioare şi plătici. Apele lacului, de provenienţă freatică sunt deliciul verilor.