Seathre Fest – festival de teatru născut la malul mării

Un text care vrea să facă reclamă unui produs nu trebuie să înceapă niciodată cu o negație. Și totuși, ăsta începe.

14034965_945639215581374_7715698547534214517_nFestivalul de Teatru Pentru Tineret Seathre Fest nu are loc la Arad. Ar fi fost și culmea să folosești jocul ăsta de cuvinte ce-mpletește marea cu teatrul, într-un oraș ca Aradul. Are loc la Constanța, între 22 și 28 august și se află la prima ediție, fiind organizat de către tinerii entuziaști din Trupa AICI, o trupă tânără de teatru din Constanța, coordonată de către Tiberiu Roșu.

Educația culturală într-un oraș precum Constanța, spun ei, are un rol important în dezvoltarea personală, dar și în relațiile de grup. Am simțit lucrul acesta de-a lungul timpului prin felul în care se dezvoltă și pot comunica adolescenții care pot face parte dintr-un grup sau o trupă de teatru și care îi ajută totodată să se cunoască pe ei înșiși în relațiile cu ceilalți.

Despre povestea festivalului independent ne spune mai multe actorul Tiberiu Roșu, coordonator al trupei de teatru AICI:

A început dintr-o joacă. De fapt, mai toate lucrurile legate de teatru încep din joacă. Stăteam de vorbă cu un amic actor, din București și ne gândeam că poate ne vedem la mare. În același timp, colega mea, actrița Arina Cojocaru, tocmai îmi spunea că au fost colegi de facultate, iar povestind de una, de alta, am ajuns la gândul de a-l invita la mare, să facem un workshop cu elevii mei din trupa de teatru AICI, trupă pe care o coordonez din 2013.

Așa am pornit la drum, dintr-o nebunie de-a mea de a face altceva cu liceeni cu care lucrez – să le ofer ocazia de a lucra și cu alți traineri, de la care să aibă ceva nou de adăugat dezvoltării lor. Însă pentru a-i stimula și mai mult, m-am gândit să aduc și câțiva tineri din alte trupe, cu care să poată să se întâlnească și cu care să împărtășească ideile sau lucrurile pe care le au în comun, anume teatrul. Iar de aici și până la a pune bazele unei ediții pilot de festival de teatru pentru tineri la Constanța, nu a mai fost decât un pas. Ideile ne-au venit cu fiecare zi, începând să ne organizăm programul, să luăm legătura cu oameni și așa mai departe. Așa s-a născut SEATHER.

Ediția pilot, o ediție organizată cu ajutorul elevilor din Trupa AICI, a prietenilor și care vine cu o structură diferită de cea a altor festivaluri destinate tinerilor pasionați de teatru din țară.

Tiberiu Roșu / foto@facebook/Trupa AICI
Tiberiu Roșu / foto@facebook/Trupa AICI

M-am gândit ca structura festivalului să fie diferită față de a altora. Acesta este unul de tip BABEL, în care au ocazia să se întâlnească tineri ce împărtășesc aceeași pasiune – teatrul. În primul rând, vrem ca din toți participanții să formăm trei trupe, asta pentru a-i scoate din zona lor de confort și pentru a le da posibilitatea să se cunoască între ei, să lucreze cu oameni noi. Apoi, am gândit un program de workshop-uri susținute de tineri artiști, pe diferite zone precum coregrafia, muzica, vorbirea scenică, improvizația, arta animației sau teatrul de păpuși, comedia dell’arte, jonglerie, teatru sport șamd, toate acestea venind totodată să ajute la dezvoltarea lor, dar și în ajutorul celor trei grupe formate, care în timp de șapte zile trebuie să construiască alături de trainerul coordonator, un spectacol pe o temă dată.

Țin să menționez că această ediție se bazează mult pe ajutorul prietenilor, actorilor, copiilor și a celor care au vrut să ne ajute într-un fel sau altul. Cosnider că este o oportunitate nu numai pentru trupele de liceeni deja formate, dar și pentru orice tânăr care dorește să se dezvolte și să intre în contact direct cu teatrul. Sperăm ca de aici să crească (festivalul – n.r.) și vom vedea ce lucruri interesante se vor naște pe parcurs. Până atunci, scopul acestei ediții este de a ne cunoaște, de a ne dezvolta, de a ne distra. AICI, la Constanța, sau la mare…” – adaugă Tiberiu Roșu, creierul acestui nou festival, născut pe malul Mării Negre.

Deși organizat independent, fără susținere din partea conducerii orașului Constanța, ci doar din dăruirea și pasiunea pentru teatru a organizatorilor, Seathre Fest reușește să adune laolaltă nume mari ale scenei românești. Invitații de onoare ai acestei prime ediții sunt actorii Carmen Tănase, Maia Morgenstern și Cristian Iacob.

13557949_921176084694354_2629715106017047752_nTrainerii ediției sunt Alexandru Voicu (nominalizat la Premiile Uniter 2016), Alina Petrică, Ioana Manciu (aleși în programul 10 pentru film al Transilvania International Film Festival/TIFF), Rareș Andrici (participant la Cannes 2016 cu filmul Bacalaureat al lui Mungiu), Cristian Popa, Ștefan Lupu (specialist în Comedia dell’arte), Vlad Benescu (jonglerie), Geta Ravdan (coregrafie) și Șerban Niculae (muzică). În același timp, vor participa ca și traineri coordonatori actorii constănțeni Laura Iordan, Georgiana Mazilescu și Arina Cojocaru.

Deschiderea va avea loc pe 22 august, pe la ora 20, în Doors Club Constanța, iar închiderea, în seara de 28 august, pe scena Teatrului de Stat din orașul de la malul mării. Atelierele de creație vor avea loc în sălile Colegiului Național de Arte Regina Maria. Programul complet și mai multe informații despre ce se va întâmpla, găsiți pe pagina lor de facebook – Seathre Fest.

Lasă un răspuns