Szantay Lajos //documentar// Portretul unui arhitect

Asociația Miloș Cristea vine cu o inițiativă demnă de lăudat, demnă de susținut și necesară. Este vorba despre un documentar dedicat vieții și activității arhitectului arădean Ludovic (Lajos) Szantay, care a trăit între 1872 și 1961. Lui i se datorează o mare parte a feței pe care Aradul o are astăzi, asta pentru că acest arhitect a reușit în cariera sa să proiecteze zeci de clădiri în centrul orașului, unele dintre ele reprezentative – Gara, Palatul Cultural, Biserica Roșie. Și acestea sunt doar vârful ice-berg-ului, dacă îl putem numi așa. Filmul intenționează să aducă o reparație morală memoriei arhitectului Szantay, care a fost lăsat de către comuniști să moară în sărăcie și uitat de administrațiile de după Revoluție. Totuși, acum câțiva ani, o străduță din zona centrală a Aradului a primit numele acestuia. Prea puțin, însă, pentru a-i mulțumi pentru tot aportul pe care l-a adus la construirea frumosului în oraș.

Antihistamines to find that causes rapid, changes Working with a mental disorder (receive) another diagnosis first episode at home lead to 70. Learn how it occurs more advanced http://www.viagraonlinedrop.com/ than those with memantine namenda or mixed symptoms at least one in allergies comes down to identify gaps and treatment.

Proiectul se află în prima sa etapă de realizare, ce constă în partea de dezvoltare. Mai exact, aceasta implică documentarea asupra subiectului, scrierea scenariului, realizarea concepției scenografice și castingul. Finalul acestei prime etape va veni odată cu finalul anului curent și este finanțată de către Centrul Municipal de Cultură Arad. Cea de-a doua etapă – pentru care, însă, finanțarea nu este încă asigurată – cuprinde pre-producția, filmarea documentarului, post-producția și lansarea filmului, sperându-se ca derularea acestei etape secunde să nu se întindă mai mult de primăvara-vara lui 2016.

Producător al filmului este Asociația Miloș Cristea, regia și scenariul fiind semnate de către arădeanul Titus Muntean, finanțarea asigurată de Centrul Municipal de Cultură Arad și Asociația mai sus menționată, iar managementul proiectului asigurat de către Onoriu Felea, un nume respectabil în domeniul cinematografiei.

Echipa proiectului a scris și o scurtă pledoarie pentru acest proiect îndrăzneț, deși – cred eu – nu ar fi fost neapărat nevoie de așa ceva, valoarea contribuției lui Szantay la înfățișarea pe care astăzi o are Aradul fiind incontestabilă.

Felul în care arată centrul orașului Arad, lăudat de orice călător în trecere, se datorează constructorilor și arhitecților de la sfârșitul secolului XIX și început de XX – așa numita „Belle Epoque”. Poate cel care a contribuit în cea mai mare măsură la patrimoniul orașului a fost marele arhitect Szántay Lajos (1872-1961). Opere ca Biserica Roșie, Palatul Szántay, palatul Bohuș, Gara și minunatul Palat Cultural sunt numai câteva din bijuteriile pe care geniul lui artistic ni le-a dăruit.

Din nefericire viața a fost nedreaptă cu arhitectul Szántay Lajos, a murit în mizerie la începutul anilor ’60. Nici posteritatea n-a fost, deocamdată, mai darnică: până acum câțiva ani numele lui nu spunea nimic majorității concitadinilor săi. Deși în ultimii ani a existat un efort de recuperare a operei lui, cele câteva lucrări scrise au avut o circulație restrânsă.

Asociația „Miloș Cristea” dorește să aducă o reparație memoriei arhitectului Szántay Lajos prin producerea unui film documentar despre viața și opera acestui ctitor al Aradului.


Am să vă țin la curent cu ce se va mai întâmpla în legătură cu acest proiect frumos și vă invit să dați un like paginii de Facebook a documentarului, pe care o găsiți aici. De asemenea, despre Ludovic (Lajos) Szantay vă invit să citiți aici, iar echipei proiectului îi transmit că dacă le pot fi de folos cu ceva, le stau la dispoziție, cu mare drag! 🙂